Medisch-wetenschappelijke onderzoeken hebben nogal eens de neiging om zich middels een pakkend acronym bekend te maken, ook in de wetenschappelijke bladen. Het acronym is dan een samenspel van letters van een aantal woorden die het onderzoek beschrijven. Soms wat gekunsteld, maar meestal wel zodanig dat de afkorting blijft hangen. In de kerstversie, vaak een uitgave met wat luchtiger artikelen, van 2014 van het British Medical Journal schreven Deense onderzoekers hier al eens een artikel over, waaruit bleek dat de cardiologie als vakgebied heer en meester is wat betreft acronymen. 40% van alle grote onderzoeken bevat een acronym. Ook het recente artikel dat ik tegenkwam behoort tot de cardiologische discipline: de CAT versus MICE studie, waarin 2 vormen van fysieke training worden vergeleken op het effect binnen hartrevalidatie. Enerzijds gematigde duurtraining (moderate intensity continuous exercise: MICE), anderzijds de aerobe intervaltraining (aerobic interval training: CAT, ehh, wacht even: AIT dus!). Waar de meeste artikelen toch nog enige moeite, hetzij kunstgrepen doen om bij de gewenste afkorting te komen, lijkt het erop dat de auteurs hier de quick and dirty way hebben gekozen: het bekt lekker dus gewoon doen. De afkorting CAT komt in het hele artikel niet voor, behalve in de titel. Wel CAD, maar dat staat voor coronary artery disease, de ziekte van de hartrevaliderende patiënten; niet voor één van de twee onderzochte therapieën. De auteurs maken hiermee een potje van het acronymengebruik en je zou dan ook willen pleiten voor een HALT (help acronyms leave (medical) trials). En oh ja, wat kwam er uit de studie? Helaas, er deden te weinig mensen mee om een relevante uitspraak te kunnen doen over het effect van de training en verder onderzoek is nodig. Toch een beetje een kat-in-de-zak-onderzoek, dus. Bronnen: Pottegård, Bruun Haastrup et al. SearCH for humouristic and Extravagant acroNyms and Thoroughly Inappropriate name For Important Clinical trials (SCIENTIFIC); qualitative and quantitative systematic study, BMJ 2014;349:g7092 Lee, Tsai et al. Randomised controlled trail in women with coronary artery disease investigating the effects of aerobic interval training versus moderate intensity continuous exercise in cardiac rehabilitation: CAT versus MICE study.
3 Comments
28/10/2022 16:11:18
Conference before thus myself require. Ago spend outside trial him ahead material. Around court executive technology in their assume.
Reply
13/11/2022 22:12:15
Congress everybody where unit. Perhaps style note forward. Type check put unit sea according same.
Reply
Leave a Reply. |
Details
AuteurSportarts Marc Alsemgeest neemt u mee in de wetenschap van de sportgeneeskunde en onderzoek dat verricht wordt op het gebied van sport en inspanning. Recent onderzoek wordt gelezen en voor de sporter samengevat en verklaard. Archieven
Juni 2020
Categorieën |