Mens sana in corpore sano (of omgedoopt door een sportkledingfabrikant tot Anima Sana In Corpore Sano, omdat dat iets beter klinkt in een afkorting), betekent een gezonde geest in een gezond lichaam. En, hoewel we dit sterk vermoeden en er ook aanwijzingen voor zijn, heeft de wetenschap nooit onomstotelijk bewezen dat sporten goed is voor de geestesgezondheid. Onderzoeken hierover spraken elkaar tegen. En of meer sporten dan ook beter is dan minder sporten wisten we al helemaal niet. Totdat vorige maand een artikel verscheen van een groep van Amerikaanse en Engelse onderzoekers. Zij hebben een ongelooflijk grote groep van 1,2 miljoen mensen onderzocht, waarbij met vragenlijsten zowel het geestelijke welzijn als de sportbeoefening werden vastgelegd. Hierbij konden ze, omdat de groep zo groot was, ook allerlei verstorende factoren op de (geestes)gezondheid uitsluiten (denk bijvoorbeeld aan leeftijd, ras, geslacht, niveau van inkomen en opleiding etc.). Hierdoor kan er een antwoord gegeven worden op de vraag of depressieve klachten minder voorkomen bij mensen die veel sporten en of meer sporten nog minder klachten geeft. Gelukkig blijkt dat sporten ook goed is voor de gezondheid van het brein en kan de eeuwenoude spreuk die als titel boven dit stuk staat in ere worden gehouden. Er is echter een maar... En dit aspect kwam ik al tegen op diverse social media als belangrijkste bevinding: meer sporten is niet per se goed. Lees je echter goed door, blijkt dat met meer sporten wordt bedoeld: meer dan 90 minuten achter elkaar per keer (elke keer) en/of meer dan 6 uur per week. Als je dit standaard doet, loop je meer risico op depressieve klachten. Als optimale dosering voor een gelukkiger leven wordt daarom geadviseerd tussen de 2 en 6 uur per week te sporten. Het extra geluksgevoel dat hieruit voortvloeit, zo hebben de onderzoekers berekend, is zelfs groter dan een toename van inkomen van $ 35000. Bron: Chekroud et al. Association between physical exercise and mental health in 1.2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. Lancet 2018(5); 739-746.
2 Comments
30/10/2022 08:49:35
Accept trouble fire loss miss. Risk continue however card wind. Election Republican recognize eye hit event man least. Feel mind traditional page structure.
Reply
23/1/2023 18:28:07
Lovely blog, thanks for taking the time to share this
Reply
Leave a Reply. |
Details
AuteurSportarts Marc Alsemgeest neemt u mee in de wetenschap van de sportgeneeskunde en onderzoek dat verricht wordt op het gebied van sport en inspanning. Recent onderzoek wordt gelezen en voor de sporter samengevat en verklaard. Archieven
Juni 2020
Categorieën |